Kulturell dag pa fort kochi

av | januari 22, 2009

Fort Kochin ar ett riktigt turisthak. Det ar rent och fint och anda valdigt billigt. Det ar helt klart ett mycket bra utgangsstalle om man ska turista i syd-indien.

Har finns beach, shopping och god mat. Kanns klart trevligare an allapuzzah, som jag knappt vet nagot om iofs. Man kan bo pa fina stallen till valdigt bra priser. Jag utgar fran priserna jag larde mig i varkala. De flesta hotellpriser dar lag pa runt Rs 1000 utan A.C och Rs 2000+ for A.C. De siffrorna verkar helt overkliga nu nar jag akt darifran. Det konstiga ar att jag hade uppfattat varkala som ett budget stallet..

Nu har jag dubbelsang, egen toa, dusch, frascht och fint, och de Rs 500 jag betalar ar tydligen inte ens billigt, relativt. Gatorna ser nastan europeiska ut. Mycket turistiskt men anda skont att kunna ta en paus fran Indien – ett kort tag..

Vad behövs i ett rum

Myggnat till sangen?
Kryp som springer omkring? myror/spindlar annat?
Filt till sangen? (ej nodvandigt)
Fungerande flakt (!) som inte later for mycket.
Ren sang?
Toapapper? (ej nodvandigt)
Handduk? (ej nodvandigt)
Kontaktuttag for att ladda kamera/telefon?
Fungerar strommen, Hur ofta/Nar ar det str0mavbrott?

Har har de stromavbrott varje kvall mellan 19:00-19:30.

KathakaliKathakali indisk dans

Idag har jag varit kulturell. Jag var och tittade pa kathakali dans. De oppnade tidigare sa man kunde se hur aktorerna sminkades och gjordes i ordning. Det var intressant att de anvande enbart naturliga farger fran olika stenar som de doppade i kokosolja for att fa fram en farg. Sedan presenterade de dansens sprak, dvs hur dansen utrycker sig.

Kathakali tar tid att lara sig. Alla inkl. aktorer, sangare, musiker osv tranar i 6 ar innan de kan utova sin del. Tal anvands inte utan det ar med ansiktsuttryck, ogonen och gester (dans) som historien berattas.

Det handlar forstass om det goda mot det onda. Showen ar svar att forsta och man bor nog vara inforstadd for att hanga med, typ nastan som en opera.. haha.. tur vi fick ett papper som forklarade historien. Den 1,5 timmar langa showen var alldeles lagom for att man ska forsta vad det handlar om. Den varar egentligen i 6 timmar och da ar det anda bara en liten liten del av historien. I vilket fall som helst var det mycket imponerande. Det hela ackompanjeras av duktiga musiker, tablas och sangaren som gor upplevelsen annu starkare.

Doktor SamDoktor Sam fran New york

Det var ocksa trevligt att ha sallskap. Jag traffade en amerikansk doktor som heter Sam tidigare. Han bor i new york och praktiserar dar men arbetar for tillfallet i mumbai och har semester just nu. Han sa att ingen var galen nog att hanga med honom ut pa semester.

Sam har vart runt en del. Han har bland annat akt runt i Japan (som han gillade mycket). Han borjade nu (fran sitt jobb) i mumbai och tog sig nerat indien och var nu pa vag uppat igen. Vi at lunch tillsammans pa baten i Kollam (backwater) i forrgar och jag kande igen honom igen pa gatan har i cochin och han valde att folja med pa kathakali dansen. Indien ar verkligen litet 🙂

Gick omkring i gymnastikklader

Det ar skillnad i kladsel har. De valvardade ungdomarna fran Varkala som imponerade mig tidigare finns inte har.. . Har ar det mycket mer slapphant. Ungdomar gar omkring i gymnastikklader o sant, aven om haret iofs ar ganska vardat. Nar det galler killarnas mode sa har de jeans med ett tryck pa (fran mig sett) vanster sida. Nastan som en tshirt tryck. Ofta glittriga symboler. De har ocksa en fargklick pa pannan, men som ar mer som ett vagratt streck.

Trillade med huvet fore

Nar jag satt i en park (Nehru Children Playground) under de megastora traden och vilade ogonen mot hamnen sa ramlade ett barn ner fran gungbradan precis framfor mig. Hon trillade med huvudet fore rakt ner mot marken, ca 1 meter. Sag helt konstigt ut. Alla andra barnen pekade ut tjejen som satt pa andra sidan gungbradan som den skyldige. Tyckte det var konstigt att nagon maste vara skyldig sa, men sedan kramade de allihop om henne (som ramlade) och hjalpte henne att noga rengora hennes skol-kladsel och har fran all sand.

Rickshaw chaufforens guldklimp

Pa vagen ”hemat” sag jag att nagon hade tappat ett halsband i baksatet pa en rickshaw som stod och vantade. Jag sa till chaufforen som vande sig om och plockade upp den. Det var ett tjockt halsband och flera andra rickshaw forare kom snabbt fram och sa att det var guld. Undrar vart det halsbandet har tagit vagen nu..

hemlagad biryaniBlev bjuden pa min favoritratt

Hon som jag bor hos bjod mig idag helt plotsligt pa en biryani med kyckling precis innan dansforestallningen. Ohhh va gott. Min favoritratt. Hon hade gjort den extra stark till mig.

Hennes son, som var pa besok fran melbourne berattade att de aven hade en restaurang inne bland turistgatorna. Han sa ocksa att han hade en bror i Melbourne. Han undrade lite om sverige och om det fanns manga indier har. Jag sa att det finns en del fran bangladesh.. Han svarade att they are everywhere.

Indisk sitar-konsert

Efter konserten (jag gick pa en indisk sitar-konsert efter kathakali dansen) sa satte jag mig vid internet igen. Forsta gangen jag var stressad for jag skulle ivag pa morgonen. Min plan var att aka till Kanadu – Munnar. Men jag har inte planerat nagot annu. Dessutom lag en hel del jobbmail och nagra arbetsuppgifter och vantade pa mig nar jag kom till internet cafet dar.

Killen som jobbar dar, han sitter o glor pa you-tube klipp hela kvallarna.. och nar nagon har problem med datorn sager han bara it’s virus. En tjej som hade problem med sin cd skiva hade oxo virus och aven en gubbe som ville ha tillbaks sina pengar efter ha skrivit ett mail i 1 timme och datorn hade stangts av.

Ligger alltid och sover

Mamman som jag hyr rummet av verkar ha en formaga att alltid ligga och sova nar jag kommer. Kanske inte sa konstigt da jag sitter vid internet tills 23 tiden.. men aven idag nar jag kom hem mitt pa dagen hade hon lagt sig for att vila lunch 🙂

Lite pinsamt o vacka henne.. ikvall hade hon latit ytterdörren sta upplast haha..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *