Testar tre ölsorter

av | februari 21, 2009

öl från usa, sri lanka och sverige.Denna helgen ska jag prova 3 nya ölsorter som min kollega Martin på jobbet har rekommenderat.

  1. Sierra Nevada Pale Ale
  2. Lion Stout
  3. Slottskällans Imperial Stout

Min plan är att prova Sierra Nevada på fredag, Lion Stout på lördag och Slottskällans på söndag kväll.

Innan jag går vidare måste jag säga att jag är sämst i hela världen på att beskriva smakupplevelser. 🙂

Sierra Nevada Pale Ale (fredag)

Efter en arbetsvecka var det äntligen skönt att känna att det är helg. Under eftermiddagen köpte vi de tre ölen på systembolaget i nordstan. Det var mycket folk där. Utanför hade Resia ordnat en mindre rese-mässa (där de bl.a. lockade med specialpriser med Stena Line, Hurtigruten, Indien, Karibien, USA och Kina resor)

Made in Sweden

Vi tittade även på Made in Sweden, Kim & Janet uppträdde med Andreas över skype-telefoni från Los Angeles. Jag tyckte artisterna var jätteduktiga, de sjunger jättebra och har talang, men problemet är att de kommer inte med någonting nytt. Allt är likadant som bonkats ur mediavärlden de senaste åren, musiken, dansen, stegen, takterna, uppträdandena, klädsel osv..   Kommentatorerna likaså med de typiska frågorna om vad artisterna tycker om göteborg och sveriges framsida.  Urtrist.

Hade tänkt att öpnna ölet i vardagsrummet till något tv-program men efter en halvbråkig kväll så fick den sällskapa på sängbordet tillsammans med min bärbara dator istället.

Ett ljuvligt och kontrollerat öl

Ölet skummade upp fint och grovt i glaset. Första klunken var ljuvlig. De flesta smakrika öl brukar smaka bittert eller surt i första klunken (som om ph-värde eller något annat kemiskt inte stämde) och jag behöver då dricka ett par klunkar innan ölet kommer tillrätta. Men den här var mycket kontrollerad, nästan så att den ansträngde sig för att inte reta upp smaklökarna i munnen, och samtidigt ändå vara mycket smakrik. Det var inte dåligt.

Slottskällans Imperial Stout (lördag)

Med sitt pampiga namn blev denna öl utvalt för lördag kvällen.

Idag var jag och shaoli på östra sjukhuset. Vi skulle kolla om det fanns någon möjlighet till praktikplats men det verkade helt dött där. Hmm konstigt ord i sammanhanget..  stängt var det i alla fall, så vi får återkomma på måndag.

På eftermiddagen var jag och Björn på möte med Michel på Elips hårstudio. Det var trevligt och givande. Jag tycker en av de största fördelarna med mitt yrke och just eget företagande är just att det kan användas nästan i princip i vilken bransch som helst.

Efter lite eftermiddags sömn, kvällsmat (goda parathas av mohua) och ett par lost avsnitt så var det då dags att öppna den lilla ensamma flaskan.

Även om det berättas om hur britterna på 1700-talet exporterade denna ölsort till ryska tsarens hov och hur den präglas av intensiva dofter av kryddighet, torkad frukt, mörk choklad och kaffe så var ändå min första reaktion efter att jag hällt upp den att den såg ut som coca cola, fast tjockare.

Ett helt smakpaket

Det här ölet markerade direkt att det inte tänker hålla sig innanför ramarna. Det var mustigt, det kolsyrade nästan som läsk, det var mörkt som guiness och det bubblade som om det var färskbryggt och smakade nästan som det har beskrivits.  Med risk för att få på käften av ölvänner så sammanfattar jag det som en blandning av guiness + coca cola. Det förvånar mig att alkohol smaken är ganska väl dold. Det var faktiskt först nu jag upptäckte att alkoholhalten låg på hela 9,0% vol.

Att en sådan liten snäll flaska kan innehålla en sådan färgstark öl.

Lion Stout (söndag)

Sista dagen på helgen. En vinter promenad genom nordstan, uppför kungsgatan, järntorget, linnegatan, skanstorget, landala, avenyn, nordstan och sedan hem igen.  Tog en paus på mc donalds och köpte också tia-lotter.

Jobbiga, jobbiga telenor!

Vi besökte telenor-butiken på kungsportsplatsen och på samma sätt som förra gången var telenor-försäljarna väldigt väldigt jobbiga. Fastän man talar om för dem att man bara vill titta på telefonerna – så envisas de med att på olika sätt nästan dumförklara en för att man inte går med på deras fantastiska erbjudande.

Det var precis samma sak i den här butiken som i butiken på avenyn förra gången. Direkt när vi kom in var de på oss. Från första sekund till det att jag bara kände avsky och ville därifrån.

Rena fönster

På kvällen gjorde vi rent ytterligare 3 fönster. Puh, nu är det bara sovrummet och glasen på balkongen kvar. Det roliga med nytvättade fönster är att världen ser helt annorlunda ut efteråt. Man bländas av det gnistrande rena glasen och förundras över om glasen verkligen finns där.

Kvällsmaten

Mohua lagade en len och god broccoli soppa med räkor. Den gör hon riktigt bra samtidigt och hon serverade den med en ägg-toast. Jag kompletterade ytterligare med min Lion Stout från sri lanka.

Om nu gårdagens öl påminde om en läsk så gjorde dagens det ännu mer. Den var tunnare i konsistensen och skummade upp snabbt. Det finns många likheter med denna och slottkällans stout men denna är dock mycket mildare och kontrollerad även om alkohol-halten också sticker uppåt 8% vol.

Sierra Nevada ölet vann

Det känns som om jag måste utse en vinnare. Jag vet inte varför men kan lika gärna utse en. Ska man då jämföra de här tre så väljer jag Sierra Nevada, dvs fredagens öl. Det beror på att den håller en lagom alkohol-halt och anpassar sig snabbt för att ge mig en smakrik upplevelse. Nästan så jag vill börja kolla efter E-xxx tillsatsnummer på etiketterna för att se hur de har lyckats med det här.

Kategori: generellt

Om Supriya

Jag är en datanerd som tycker om att upptäcka nytt, resa, äta, fiska, gå på konserter, fotografera och vara ute och få frisk luft. Behöver en någorlunda aktiv fritid. Sitter gärna uppe sent med olika projekt, planera resor, programmera, förbättra datasystemet eller något annat. Arbetar som Systemutvecklare på Resource Point AB och just nu uthyrd till Volvo IT. Driver egen firma: mITra data. Spelade gitarr och skrev låtar  i ett pop/rock band när jag var mindre. Läs mer om oss på ketebarbo.frontnet.org.

En reaktion på “Testar tre ölsorter

  1. Martin

    Du ska hälla upp ölet rakt ner i glaset så att ölet skummar och kolsyran försvinner. På så vis framträder smakerna bättre och du blir av med läskkänslan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *