Ny brandvägg

av | juli 20, 2009

Nu har jag installerat en ny brandvägg. Den gamla har jag haft säkert sedan.. ja .. säkert millenniet och även om den tuffat på så börjar den kännas .. lite gammal.. det är en 300mhz cpu i den och fläkten låter för mycket. den kör på freebsd 4 med ipfw.

Den nya brandväggen heter pfsense och finns att hämta här.

pfsense

Den nya hårdvaran är helt tyst, men jag är dock inte riktigt nöjd ännu efterssom det är en stationär dator som drar el. Kanske måste underklocka den eller byta ut den till hårdvara som drar mindre el.

Efter att ha kört den några dagar måste jag säga att pfsense är exceptionellt bra. Mycket enkel att installera och sköta samtidigt som det ingår massor med tillägg som erbjuder avancerad funktionalitet och statistik – och framförallt möjligheter att anpassa.

Kör i kombination med untangle

Har läst att en del kör pfsense i kombination med untangle för att skapa en sk. utm, som undersöker allt som går genom nätverket efter virus, spam, phishing m.m. Ska titta närmare på detta  senare.

lokalt nätverk -> untangle bridge -> pfsense brandvägg -> internet

Untangle kan man läsa mer om här.

Kategori: IT Taggar:, , , ,

Om Supriya

Jag är en datanerd som tycker om att upptäcka nytt, resa, äta, fiska, gå på konserter, fotografera och vara ute och få frisk luft. Behöver en någorlunda aktiv fritid. Sitter gärna uppe sent med olika projekt, planera resor, programmera, förbättra datasystemet eller något annat. Arbetar som Systemutvecklare på Resource Point AB och just nu uthyrd till Volvo IT. Driver egen firma: mITra data. Spelade gitarr och skrev låtar  i ett pop/rock band när jag var mindre. Läs mer om oss på ketebarbo.frontnet.org.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *