Flykten till verkligheten

av | januari 20, 2009

autorickshaw driver

Imorse tog jag autorikshaw (Rs. 60) ner till Varkala tågstation och lämnade sagovärlden.

Man betalar per kilometer

Att åka tåg i indien är en hel vetenskap, köpte en 2:a klass biljett som kostade Rs 18 (Varkala-Kollam) sittplats men det stod inte mycket på biljetten som hjälpte mig. Jag menar då enkla saker som vilken perrong, vilket tåg, vilket håll osv. Det finns inga skyltar heller. Priset på biljetten är för antalet km man åker.

Drömmer om ett jobb i Canada

Jag pratade med en kille som väntade på tåg oxo. Han arbetade som IT lärare och utbildade sig samtidigt. Han satt och läste engelska grammatik. Han sa att tåget gar 08:30 härifrån men att 08:00 tåget (expresstag) ska gå bra också. Han berättade att it-arbetare, programmerare (c/java) i indien tjänar mellan 15-150.000 Rs/månad.

Fast det är också problem där pga finanskrisen. Hans dröm är att flytta till canada, sa han och rusade helt plötsligt iväg och hoppade på expresståget. Jag vågade inte följa efter utan väntade pa 08:30 (passenger) tåget.

Välvårdade barn

På peronngen är det mycket skolbarn. Man ser inte mycket tiggare i varkala. De flesta skolbarn är mycket välvårdade med fina indiska kläder och uppsatt hår i olika former. Det förvanar mig att folk ser så bra ut här. Killarna har svarta byxor, skjorta, mustasch (lite) och en ryggsäck av märket diesel. Ryggsäcken hänger riktigt långt ner på ryggen.

sittplats biljett betyder stå

Nar väl tåget kom hoppade jag på vagnen markerad II men inte sjutton fanns någon sittplats. En trevlig herre erbjuder mig en plats, men jag låtert en dam+henens väninna ta den istället. Efter 6 hållplatser är jag då framme i Kollam station.

Station? Det finns ingen station och folk går över tågspåren vid perongens slut för att komma till gatorna.

Väl där stannar en rickshaw chauffor och kör mig till båtarna för Rs 25.

Totalt 60 (rickshaw) +18 (tåg) +25 (rickshaw) = Rs. 103 = 20kr.
Taxi fran varkala hade kostat Rs. 600. (=125kr)

Haha, hade lätt vart värt besväret att ta en taxi. 600 rs är inte mycket, men inga pengar kan ersätta upplevelsen .

kerala backwaterKerala backwaters

Båtresan är ju då Kerala Backwater – Kollam – Allapuzzah. Keralas största turistattraktion? Turistbyråerna vill att man ska åka husbåt for Rs. 5200  (med eget sovrum och egna kockar som lagar mat) men man kan ju också åka den här turen for Rs 400  (8 timmar), men då tillsammans med en massa andra turister (och utan mat).

Efter 3 timmars meningslös resa utan något som helst upphetsande tänker jag att den här turen är helt värdelös. Har jag nu gått på en nit? Jag läste någonstans att man egentligen ska boka en tur kring allapuzzah och åka på små kanalturer istället.

Vi äter lunch på nagon resort som båten stannar vid och de serverar ris med lite tillbehor for rs 45. Det var inte gott alls.

kerala – gods own country

soledgang i kerala backwaters

Vi körde sedan i en jättestor och bred kanal typ lika stor som götalv nere i goteborg. Man ser knappt något vid strandkanterna och solen steker. Fattar inte meningen med den här turen men tur att det bara är 2 timmar kvar på turen.

Då kör vi in i kanalsystemet. Och.. den upplevelsen.. med den upplevelsen.. tar jag tillbaks allt jag sagt om turen.

Helt otroligt! Vi korde rakt igenom indiskt vardagsliv ute pa landet, förbi risodlingar och vattenvägar. Värsta solnedgangen och vajande palmer. Människor som badar, fiskar, lagar mat, tvattar sig, arbetar, bygger batar. De är glada, nyfikna och hälsar. Helt fantastiskt!

Konstigt ända att åka o titta på folk i deras vardagsliv.. är det det som vi har dokusåpor till??

Homestay – Att bo hemma hos familjer

Framme i allepuzzah (allepey), blir jag upphämtad av min bed&breakfast.. eller homestay som det heter herre. Han kom med en motorcykel, och med susande fart kor han genom trafiken med mig där bak och min 8kg handbag framtill hem till sig. Kandes lite konstigt forst, men det var nog helt normalt.

rose at homestayDar väntar mitt rum for 450 rs. En stor spindel sitter ovan toaletten, men den steker froken landlord (Rose) snabbt med sitt elektriska tennisrack. Jag tar en dusch och då gick strömmen forstass. Tur jag hade tagit med min uppladdningsbara ficklampa morsan gav mig förra året.

Efter en massa skrikande fran hennes unge i vardagsrummet bestamde jag mig for att ga till stan. Becksvart ute, men hon sa ”second right and to the left. ” Har ligger ett internet cafe….

Han vill ha rs15 per timme och da fick jag cabin nr 4. Ser helt sjukt ut nasta som en liten toalett. Skarmen ar en 14″ tjockis och jag har ont i fingrarna nu efterssom tangenterna ar saa harda. Jag kanner oxo att mina fingrar blitt riktigt smutsiga.

Tur att mohua gav mig vatservetter fran apoteket (som kan anvandas istallet for alcogel)

Igentligen gav jag mig ut for att ata nagot, men ska bege mig tillbaks. Faktiskt lite radd for att ga vilse…

3 reaktion på “Flykten till verkligheten

  1. Tobbe

    Kul läsning, men hur mycket är 15-150.000Rs/manad?
    Kan du inte skriva i SEK i stället 😉

    Om du hittar någon ASP.NET – systemutvecklare som ligger och skräpar, oss så hör av dig…

    /Tnn1

  2. Bear

    Hej,
    Låter inte dumt med flodtur. Saknar bara bilderna på vajande palmer;)
    Elins mamma är här och hälsar att hon också åkt en sån tur i Kerala.

    /B

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *