Gudarna behöver dunjacka, mössa och tre filtar!

av | januari 24, 2009

munnar_hotelUtländsk turist? Då får du ett högre pris automatiskt.

Nar jag kom hit till Munnar sa bestamde jag mig for att jag skulle bo lite flottare. Jag struntade i alla forslag om billiga stallen och gick till ett stalle som sag fint ut utifran. Tanke jag kunde kosta pa mig lite lyx.

– How much room cost?
– 750 rupies
– Can you show me the room?

Han visade mig rummet.
– Also hot water but not now, sa han och syftade pa strömavbrottet.

Han oppnade gardinen och visade mig utsikten over stadens mittpunkt. Det var som att sitta i ett fonster ovanför avenyn eller något. Precis mitt i prick nastan.

– Perfect, sa jag.
Vi gick ner. Att fa ett rum for 750 tankte jag maste vara ett kap efterssom jag hort sen tidigare att rum kostar fran 1500 uppat har inne i stan.

Undertiden jag fylle i alla papper sa jag till honom att jag maste ga upp och hamta pass och visa. Jag sag pa honom att han tittade pa mig…

– Where are you from?
– Sweden.

Jag sag hur han vande sig om som om han hade gjort en miss… han hade nog dubblerat priset om han hade misstankt mig som utlands-turist.

Han borjade genast fraga om sightseeing – och gav mig en lista på vilka stallen jag skulle aka till och hur jag ska aka runt. Han fragade om jag ska ha bil.

– I am alone, svarade jag.
– One minut, sa han.

Han sprang ut genon dorren och kom tillbaks med sin ”kollega” fran studiedagar. Jag halsade pa honom. Han var rickshaw forare…

– How much, fragade jag.
Han tog fram ett block och satte pris pa varje sightseing punkt.

Han mummlade.. , 350+500+350 och sa 1200 rupies och tittade pa mig.
Jag borjade gilla ideen.. for det innebar da att jag fick rickshaw foraren privat under hela dagen – 2 dagar.

Han sag att jag verkade nojd..
– plus 15% tax.

Jag sag pa hans hotellpapper att hotellets avgifter var exkl moms, sa jag sa att jag skulle fundera pa det.

– I will go todays tour, sa jag.

Niligiri tahrFantastiskt landskap

Dagens tur var in i en nationalpark dar de hade typ getabockar. Det var ju fantastiskt vackert med utsikten, over teplantor langs med bergsluttningarna.. men djuren var val typ som att ga i slottskogen o titta pa getter bara att de var fria i naturen. (jag far nog lasa om djuren for det kanske var nat speciellt med dem)  Uppdaterad: Getterna heter Niligiri tahr.

Hela munnar ar overflodigad av indiska turister. Massor med familjer, ungdomar och skolklasser.

Gods own country – except for the nights

Pojke som vilar på bron med fantastiska vyerIndien.. varmt o skont.. i gudarnas egna land.. eller hur? overallt namns detta. och speciellt i de har omradena. det ar mycket troligt men jag undrar vad gudarna tycker om natterna har uppe bland bergen. Dagarna ar varma och typiskt indiskt, valdigt varma .. men pa natten maste man ha dunjacka och mossa nar det blir morkt. Det blir riktigt riktigt kallt.

Det upplevde jag i mitt lyxhotell.. speciellt nar det visade sig att ett fonster var helt krossat och ersatt med tidningspapper (!).

Jag gick ner till managern och sa att jag fros. Han gav mig en extra filt.
Krop ner under tacke + filt men fros sa jag ryste. Forsokte titta pa indisk tv men det gick inte. Mohua (i telefon fran kolkata) tyckte jag skulle ga ner och saga till igen. Det gjorde jag.

En annan kille satt o fros i trappuppgangen med tjock jacka, mossa och rokte cigarett. En kille lag pa golvet med filtar over sig, och aven managern huttrade.

– My window is crushed. It is very cold, sa jag till managern.

Sa tog han fram en filt till. Nu hade jag alltsa tre filtar. Jag tvingade honom folja med upp till rummet.. men jag tror nog redan han visste..

– Move to the other side of the bed.

Han skakade hand med mig och sa

– Have you eaten?

Han visste att jag redan hade atit..

– We’ll change the room first thing tomorrow.

Tre filtar och det gick faktiskt bra. Men rummet var iskallt. Golvet med klinkers gick knappt att ga pa. Jag vande ena sangen vertikalt mot fonstret och lat det vara kvar sa – och jag har inte sovit sa gott pa lange.. konstigt..

Jag vaknade 7 pa morgonen. Var redan saker pa att det inte skulle finnas nagon HotWater i duschen och det hade jag ju sa ratt i.. ovantat..

I den har kylan gar det inte duscha i det kalla vattnet.

Billiga homestays var dyrare

Jag bestamde mig for att byta hotell och tog en rickshaw till homestays och liknande pa utkanten av stan. Rum fanns lediga.. Vad kostade de da? 750 rupies.. pa flera stallen. Jag tittade in och det fanns dubbelsang + toa/dusch.

– good & cheap, sa en ryggsacksturist som holl pa att lamna.

Nar jag satt i sverige och sokte billiga hotell i varkala kostade de runt 700 rupies for de billigaste utan A.C och over 2000 for de med A.C.

A.C behovs verkligen inte har och min erfarenhet sager att man ska kunna fa ett bra stalle for runt 350 rupies med lite vana. Precis som det dar paret Boyan & Shanthi fick i Cochin.

Jag ville hellre bo inne i stan och bestamde mig for att kolla om jag far ett nytt fungerande rum verkligen. vilket han gjorde. Jag fick rummet rakt under. Jag kollade standard och att fonstrena var hela.

Jag har fortfarande bara betalat Rs 1000 i forskott.

dscn1904Makalos natur

Dagens sightseing tur gar inte av for hackor…Kan inte beskriva den med ord. Jag var pa teplantager, Te-museum, hogst uppe bland bergen, Tittade narmare pa teplockarnas liv och arbete, akte till de vackra sjoarna, upplevde vattenfallen i munnars helt makalosa natur.

Har tagit massor med fina kort idag och kommit nara lokalbefolkningen.

  • Sakerhetsvakter, som jobbar langs med vagarna for att skydda naturen fran turister,
  • Te-plockare som gar bland buskarna och fyller balar med teblad
  • Stadare som putsar rent sina omraden och slanger skrapet precis utanfor 🙂
  • Rickshaw chaufforen, som inte fattade ett ord engelska.. men vi lyckades kommunicera ratt bra. Han bor i munnar. Hans mamma jobbar som te-plockare och hans pappa ar ocksa rickshaw forare. Han berattade att han ska gifta sig 2010 med en lokal tjej.

Efter denna otroliga aktur dar vi hela tiden var steget fore turistbussarna packade med skolbarn och hyrbilarna packade med familjer (rickshaw var mycket effektivt) tog han mig till te-museet dar de visade hur de behandlar teet efter det sugits in i maskineriet. De berattade om skillnaderna mellan tesorter, gront och vitt te.

teplockare i munnarTe-plockarna äger plantagerna själva

Jag maste val nastan namna att det indiska supermega foretaget TATA har haft stor inverkan pa omradet ocksa. Hur de tagit hand om de arbetande innan de salde hela verksamhet till te-plockarna sjalva. Jag kopte ett paket 250g factory outlet farskt gront te for Rs 80. Tyckte det var dyrt, men efter att ha raknat om det till svenska kronor (16kr insett att det ar billigt).

Godaste maten hittils

Under min resa hittils har jag haft tva av mina basta matupplevelser.

1) butter fish i bengal fish curry pa varkala beach (rs 200)
2) hot & sour soup pa varkala beach (rs 40)
3) paneer masala (rs 50) med chapati (rs 10) i munnar

Alltsa, varfor ater man kott egentligen????

Variationen av vegetariska matratter ar hur stor som helst och jag saknar inte kott det minsta, snarare valjer jag hellre mat utan kott for jag litar inte pa kottet. Inte heller fisk/rakor har uppe bland bergen i inlandet.

Jag langtar tillbaks till ottupura varkala vegetariska restaurangen for att ga igenom hela deras meny.. (vilket jag inte kommer hinna)

Kerala Biryani e kass

Min favoritratt av val egentligen en biryani, men de gor inte sa bra biryani har.. eller ska jag saga en biryani som jag vill ha den. Vegetariska inslagen gor de bra, och aven cashewnotterna, men den saknar styrka. Och det ska vara basmati ris. Men o andra sidan kostar den Rs 40 overallt. Vill man ha agg i kostar den Rs 50. + kyckling eller rakor blir rs 70. ungefar priser.

rickshaw förarenRickshaw foraren fick alla pengar

Innan jag gick in i hotellet gav jag Rs 100 extra till rickshaw foraren. Nar jag gick in ville han ha pengarna direkt, sa jag sa till managern att jag ska hamta Rs 1200 alldeles strax. Pa nagot satt lyckades han fa dit Rs 50 till genom att namna att vagen till Tea Museet var en annan rutt, jag sa att jag hamtar Rs 1250. Jag lamnade dem till honom och stannade kvar och tittade pa nar han lamnade over dom till rickshaw foraren. Haha.. jag undrar om han hade tankt behalla nagot av det sjalv, eller om han hade tankt sig att de dar 15% tax som han mymmlade om tidigare skulle vart han vinst.

Imorgon ska jag nog aka harifran till Thekkady i alla fall. Maste kolla bussar och tider. Sen ska jag se om om det gar att gora nagot at hotellpriset da fonstret var krossat och varmvatten saknades.

Kategori: generellt Taggar:, , , ,

Om Supriya

Jag är en datanerd som tycker om att upptäcka nytt, resa, äta, fiska, gå på konserter, fotografera och vara ute och få frisk luft. Behöver en någorlunda aktiv fritid. Sitter gärna uppe sent med olika projekt, planera resor, programmera, förbättra datasystemet eller något annat. Arbetar som Systemutvecklare på Resource Point AB och just nu uthyrd till Volvo IT. Driver egen firma: mITra data. Spelade gitarr och skrev låtar  i ett pop/rock band när jag var mindre. Läs mer om oss på ketebarbo.frontnet.org.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *