Jul på liseberg

av | december 14, 2009

Det är vackert när alla lampor lyser på liseberg. Köerna vid entrén är långa. Det är Lucia. På Liseberg finns allt som det brukar. Attraktioner, julmarknad, djur, eldar, skidbacke, skridskor och tomtar. Mysfaktorn är hög, men jag känner mig ändå inte avslappnad.


Någonstans på andra sidan kön ser jag min arbetskamrat Johan sticka upp sitt huvud och se förvirrad ut. Bakom oss står en kvinna som vi känner till sedan tidigare. Det är den där kunden som återkommande brukar snatta i butiken. Hon är här med sin familj och bär dyra klädesplagg. Underligt med tanke på snatteriet. Hennes son tycker tydligen att vi trängt oss före dem i kön.

Vi köper några korvar och provsmakar olika små godsaker. Vi provar äppleknäck. Vi spelar på några av godishjulen men vinner inget. Vi tittar i tomtens verkstad och i polketten där han tar emot önskelistor från barnen. Vi går bland djuren och njuter av stämningen.

Vad jag saknar på liseberg är dock en friare jul-känsla. En julkänsla där jag inte hela tiden måste ta beslut om det är värt att göra det ena eller det andra. På liseberg kan jag inte åtnjuta den känslan..

Varje sak jag vill göra innebär i princip en dålig affär * antalet personer som är med. Ska vi dricka glögg så kostar det närmare hundralappen – vilket får mig att backa och enbart vilja dricka glögg vid ett tillfälle under besöket. Den där lilla lappsrätten som ser ut som en liten pita kebab lockar men kostar närmare 75 kr. Det blev inget med den. Det hade gått på närmare 300 pix. Minsta grej blir flera hundringar direkt..

Jag skulle hellre se en jul på Liseberg med en högre entré avgift där fler saker ingår i priset. I alla fall tomtens verkstad och kanske fria glögg. Även några aktiviteter såsom skidbacken kanske också, speciellt såsom den är sponsrad och heter sälenbacken. Man kunde även minimera påslaget på mat och annat därinne (när man väl betalt sig in) så man i princip kan njuta fullt ut. Då skulle upplevelsen bli en helt annan..

Just det här med att minimera prispåslaget är ju också något som ligger i tiden. IKEA och Apple i sin Appstore (vilken jämförelse).. och de säljer som smör.. på mikrobetalningar.. de bibehåller sin höga kvalitet.. och samtidigt ökar de nöjdheten hos kunden.. kan inte det vara ett koncept för liseberg också?

Jul på liseberg känns ju fint om man ska nyintroducera julen för någon eller för sin höga mysfaktor med mycket folk eller för att superstarta julen med hela julen på en och samma gång.. men i övrigt känner jag bara max 1 gång per år.. och vad de än har att visa upp (djur från nordens ark, sälenbackar, julmarknader, lappsmat, körsång, skridskoshower, tomteland osv) så kommer jag antagligen uppleva alla delar både bättre och friare på andra ställen under vintern..

Kategori: generellt Taggar:, ,

Om Supriya

Jag är en datanerd som tycker om att upptäcka nytt, resa, äta, fiska, gå på konserter, fotografera och vara ute och få frisk luft. Behöver en någorlunda aktiv fritid. Sitter gärna uppe sent med olika projekt, planera resor, programmera, förbättra datasystemet eller något annat. Arbetar som Systemutvecklare på Resource Point AB och just nu uthyrd till Volvo IT. Driver egen firma: mITra data. Spelade gitarr och skrev låtar  i ett pop/rock band när jag var mindre. Läs mer om oss på ketebarbo.frontnet.org.

En reaktion på “Jul på liseberg

  1. Lovisa

    Det där med att inte känna sig fri på jul på Liseberg känner jag igen. Vår familj har varit där tidigare, men har nu sagt nej till detta arrangemang for now and forever. Nu drar vi suckar av lättnad när vi far förbi med bilen och ser allt folk och köerna som ringlar sig utanför ingången. Visserligen är vi båda – jag och min man – och kanske även vår son? – lite lätt fobiker för stora folksamlingar så det kan ju spela roll. Dock tycker jag att det blir lite för kommersialistiskt på Jul på Lisenberg – man kände sig lite lurad efter att ha köpt den där glöggen och pepparkakan för 90 kr. För mig är höjden av julstämning kvällen före julafton när vi i lilla familjen äter risgrynsgröt och rimmar, eller varför inte en av de där jularna när vi firade helt själva i en stuga i fjällen och var ute och åkte längdskidor genom snöiga skogslandskap hela julhelgen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *