Villa Apollon på Skiathos

av | augusti 6, 2010

Dounia och Captain är de två färgstarka personligheterna på Villa Apollon.

De har en villa som ligger ungefär halvvägs mellan Skiathos Town och Koukounairies beach, på toppen mellan mellan Vassilies beach och Achladies beach.

Tre vägar till beachen

I och med att den står så högt, så ståtar den med den mest magnifika vy över havet man kan tänka sig, men samtidigt så innebär det också att man för att nå själva stranden, behöver gå ner för berget.

För att nå stranden kan man välja mellan den vackra trappan, den branta grusbacken, eller den längre, men planare bilvägen. Trappan är egentligen till för ett annat hotells gäster, men verkar nyttjas av alla. Backen är snabbast men också brantast och bilvägen är en omväg men man passerar då en livsmedelsbutik och hotell esperides.

Högst upp på backen står Villa Anastasia och på andra sidan står en villa till som även är märkt med Apollo Charter skyltar. Trappan ner till beachen ägs av Pensionat Paradise. Efter man gått ner för (de gula) trapporna möts man av en gård med fruktträd och nere vid beachen även en taverna med samma namn.

Achladies Beach

Achladies beach känns som en något lugnare beach. Det finns parasoller och solstolar som man hyr för €8. Det är ett fast pris som gäller för alla stränder. Vi satt dock under ett träd lite längre bort, då satt vi mer för oss själva. Stranden är blandat fin och grovkornig. Vattnet är lugnt, rent och klart, men blir oroligare och smutsigare mot eftermiddagen. På kvällen ser vi ungdomar plocka skräp och fimpar på både stranden och i vattnet.

I vattnet simmar småfisk som gärna börjar gnaga på mina fötter. De följde efter mig och strax hade jag 10 fiskar på mig. Det kändes nästan som ett fisk-spa, men när en större fisk satte igång började det blöda.


Varje hållplats är en beach

Utanför villan finns busshållplats nr 9. Hållplatserna är numrerade från 1 – 26 där den sista hållplatsen är Koukounaries beach. Varje hållplats är en ny fantastisk beach som man kan utforska. Problemet är att bussarna nästan alltid är helt smockfulla med folk som ska till/från stränderna och då stannar inte bussarna alltid.

* Terminus (Junior school & New Port)
1. Delta (crossroads airport road and ring road)
2. Sineterismos (road to Profitis Elias)
3. Ring road (supermarket and shops)
4. Akropolis (Health Centre)
5. Megali Ammos
6. Poseidon/Megali Ammos (Taverna and apartments)
7. Annis (beginning of Vasilias Beach)
8. Vasilias (main stop)
9. Between Vasilias and Achladies
10. Achladies (bea
ch and Hotel Esperides)
11. Villa Liva (Sklithri Beach)
12. T
zanaria Beach (also Nostos & Kanapitsa)
13. Vromolimnos & Nostos
14. Kolios
15. Kolios/Platanias
16. Aghia Paraskevi (Platanias Beach & Princess Hotel)
17. Poros

18. Troulos crossroad (road to Kounistra Monastery, Zorbathes & Asellinos Beach)
19. Victoria (petrol station).
20. Troulos Beach
21. OTE building (dirt road to Mandraki area)
22. Maratha Beach (Palace Hotel)
23. Mandraki (Caravos Hotel & path to Mandraki Beach, Elias Beach & Agistri Beach
24. Yiouvanakis (supermarket and road to Mandraki (Xerxes) Beach
25. Aghia Eleni (Beach)
26. Koukounaries
(terminus)

Det går taxi bilar fram och tillbaka på vägen, man kan stoppa en och för ca €7 tar de oss in till stan. (De tar €8 tillbaks) Det finns också en direktbåt från Achladies Beach till Skiathos Town för €2.50 per person.

Taxi plockar upp fler passagerare längs vägen. Det blir ingen delad avgift för det. De tar €5 extra vid tidbokning och €3 extra vid flygplatskörningar. Ytterligare €0.40 per väska och något mer vid telefonbokning.

Villa Apollon

Självhushåll med kök, trinett spis, mikrovågsugn, kylskåp, vattenkokare, köksutrustning. Egen toalett med handfat och dusch. Gott luktande schampoo. Tv och aircondition. Säkerhetsskåp. Det låg ett strykbord under sängen.

Service: Städning varje dag, linnen byts en gång per vecka. Vi får en hel knippa med nycklar till dörren, säkerhetsskåpet, grinden m.m.

Pris boende per natt enl. prislista:

Lowseason may-oct: €50
Midseason jun-sep: €80
Highseason: jul-aug: €110
inkl. tax/VAT

Stället styrs i hög grad av den hårt arbetande Dounia. Hon är glad, trevlig och också ganska bestämd. Hon vill ha betalt i exakta belopp – kontanter. Större sedlar och visa kort nekas. För att betala (utsökta) middagar, öl och hyra m.m. fick vi fick åka ner till stan och ta ut exakta belopp åt henne. Fast det gjorde inte så mycket efterssom vi ändå var där. Sedan stoppade hon ner alla pengar i sin behå.

Översvämning i hotellrummet

En eftermiddag när vi duschade började det plötsligt läcka och spruta ut vatten från ett av rören till handfatet. Det sprutade och blev översvämmning i hela hotell rummet. Sedan spred sig vattnet ut i hallen. Både det filipinska städparet och captain kämpade med att få ordning på allt vatten och rören bakom handfatet. Captain fick till slut hugga sönder väggen för att komma åt rören bakom och gav städarna en ordentlig utskällning. Undertiden gav Dounia oss en nyckel till rummet bredvid som vi kunde använda för dusch och toa m.m.

Brände upp visa kortet

För att förhindra att våra personliga tillhörigheter skulle spolas iväg eller förstöras av allt vatten lade den filipinska personalen upp våra saker på högre nivåer i rummet. Medans de skrubbade golvet rent på vatten lyckades de på något sätt kommit åt spisen, varpå de hade placerat mitt plånboksetui med visa kort och sedlar…  Det luktade bränt. Pengarna verkade ha överlevt väldigt bra om än något brända men visakortet hade smält helt. Precis som varm ost såg det ut. Alltså, ni kan inte ana städarens min när han förstod vad som hade hänt… 🙂

Chippet på visa kortet såg dock intakt ut så jag försökte släta ut kortet under tiden det höll på att stelna. Sedan tog jag med det till en uttagsautomat i Skiathos Town. Men apparaten gillade inte det knyckliga kortet och stängde av sig självt. Det var bara att ringa till SEB och spärra det.

Nu låter ju det nästan som att villan var helt hemskt. Men inte det minsta. Villan var riktigt bra. Dounia och Captain ställer tuffa krav på sig själva och sina anställda. Man ser hur de båda kämpar, nästan dygnet runt, med skötsel av villan och dess faciliteter. De lagar fantastiskt god mat och anstränger sig för överglänsa våra förväntningar. Jag var dock bara något missnöjd med att hon inte ville ta större sedlar och ev. något av ljudet från trafiken när folk skulle åka hem från koukounaries/banana beach sent på helgnätterna.

Läs mer om Villa Apollon här:
http://www.apolloskiathos.com/
http://www.tripadvisor.co.uk/Hotel_Review-g189499-d583094-Reviews-Villa_Apollon-Skiathos_Sporades.html

Oj, en sak till… höll ju på att glömma!  Om ni åker dit, glöm inte dricka Mythos!

Kategori: resor Taggar:, , , , ,

Om Supriya

Jag är en datanerd som tycker om att upptäcka nytt, resa, äta, fiska, gå på konserter, fotografera och vara ute och få frisk luft. Behöver en någorlunda aktiv fritid. Sitter gärna uppe sent med olika projekt, planera resor, programmera, förbättra datasystemet eller något annat. Arbetar som Systemutvecklare på Resource Point AB och just nu uthyrd till Volvo IT. Driver egen firma: mITra data. Spelade gitarr och skrev låtar  i ett pop/rock band när jag var mindre. Läs mer om oss på ketebarbo.frontnet.org.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *