Flygstol till Grekland

av | augusti 1, 2010

Vi hade tänkte avsluta sommaren med en avslappnande vecka hemma i Göteborg inför återgången till arbetslivet, men staden såg helt hemsk ut – grå, trist, regnig och folktom. Vart hade alla människor tagit vägen?

Sista minuten till Skiathos.

Det är airtours som har chartrat ett ett sas plan (sas-charter) från Arlanda till Skiathos. Medan vi väntar i gaten blir vi intervjuade av en ung kille. Han gör en studie åt Arlanda flygplats om passagerarnas flygvanor. Det verkar lite underligt för han ställer inte helt ”regelrätta” frågor.

Vi har blivit placerade konstigt i flygplanet, en dam har hamnat mitt emellan oss, trots att vi är tre och det är tre säten i bredd. SAS for nog tänka om i sitt boarding system. Damen som fått platsen säger att hon åker sista minuten och att hon också hamnat ifrån sin make som sitter någon annanstans i planet. Hon tar tag i saken och frågar flygvärdinnan om vi kan stuva om lite – och det var inga som helst problem.

Flygplan lyfter med halv tank

Vi landar på Skiathos flygplats, som är känd för sin ytterst korta landingsbana med havet direkt både innan och efter banan. Den är så kort så att flygplanen inte kan lyfta med full tank härifrån. Överallt hänger bilder på flygplan som sveper över beachen på väg att landa. Dessa bilder kan man köpa som vykort.

Sommar värme

Det är riktigt varmt. Till skillnad från det halvljumma vädret på Teneriffa. En taxi tar upp oss och två passagerare till och kör längs den södra kusten mot Achladies beach. På vägen passerar vi villa efter villa märkta med de vanligaste charter bolagens skyltar. Vi stannar högst uppe på en kulle, vid villa apollon.

Dag 1: Achladies Beach – Vår ”hemma” beach

Vattnet känns varmt och det är bara att hoppa i och njuta. Fast ju längre tiden går och senare mot eftermiddagen märker vi att vattnet blir smutsigare och smutsigare och att en massa skräp börjar sköljas in med vågorna.

På kvällen tar vi en båt som går direkt från vår strand direkt till Skiathos Town. Skiathos Town känns mycket turistig. Vi går en bit in i stan ifrån de allra mest spektakulära restaurangerna vid hamnen och får ett bord på en restaurang som är placerad under ett stort träd med vindruvor som hänger ner. Jag provar en specialité Lamb Kleftiko, och till det en kyld Mythos öl avslutar vår första grekiska kväll perfekt.

Dag 2: Koukounaries Beach / Banana Beach

Trots avrådan från Dounia så tar vi en taxi till koukounaries beach som är ansedd av apollo som ”en av europas främsta stränder”.

Det är en fantastisk strand. En ljuvlig strand kantad av pinjeträd. Men lika fin, är den välbesökt. Den är så full av folk att det verkar omöjligt att hitta en plats. Möjligtvis kan man få en plats om man vill trängas på 6:e parasoll-raden 1km in.

Men vi vill sitta i fred och sätter oss i sanden ungefär mitt på stranden mellan två parasoll-block. Då sitter vi under riktiga träd och det fungerade väldigt bra. Stranden i sig kan man inte säga så mycket om. Den är perfekt. Vattnet kristallklart och sanden både i stranden och i vattnet långgrunt, ren och fin. Vi badar och njuter.

Vi passar även på att besöka banana beach som ligger i närheten. Den ska vara lugnare, men men det visar sig vara ett stort ungdomligt beach party här idag. Folk verkligen klänger på varandra och ett högljutt dunka dunka pågår samtidigt som folk dansar och dricker. Det är ganska äckligt. Det luktar illa, toaletterna luktar illa, folk går och kräks, kissar & hånglar överallt. På klipporna längst bort tjuvtittar folk in på andra sidan där nakenbadet ligger.

Vi tar den knökfulla bussen hemåt. För att alla ska få plats vill chauffören att jag hoppar upp och sätter mig på instrumentbrädet tittandes inåt i bussen. Tja det går väl men ganska otrevligt.

Dag 3: Kanapitsa Beach

Idag äter vi frukost på balkongen med den fantastiska utsikten. Vi besöker Kanapitsa Beach, som ligger en liten bit bort från den stora vägen. Detvar skönt, lugnt och fridfullt här. Egentligen hamnade vi här av misstag när vi skulle en annan beach men det ångrar vi inte.

Vi ser framemot kvällen då captain har lovat oss sin specialité, grillade sardiner. Dounia serverar en jättegod caesar sallad som förrätt. Det är många sardiner. Väldigt många och väldigt goda.

Dag 4: Achladies Beach

Dag 5: Achladies Beach

På kvällen äter vi på Windmill restaurant som ligger högt belägen i Skiathos Town. De har ett fantastiskt läge i och med att det ligger så högt, men det känns inte lika spektakulärt då vi redan är så bortskämda med vyn i vårt boende. Det är en dyr restaurang men det känns gott med en paus från det grekiska. Kräftan de serverade som förrätt kommer jag aldrig glömma.

Dag 6: Achladies Beach

Taxi är ett smidigt sätt att röra sig med här om man är några stycken. De kör med fasta priser mellan stränderna vilket de följer ganska bra även om de lägger på en euro hit eller dit ibland. De kan också ta upp fler folk på vägen.

Det svåra kan vara att få tag på en taxi under rusningstid efterssom på morgonen vill alla åka från stan till koukounaries och tvärtom på eftermiddagen. Taxi chaufförerna vill gärna köra hela sträckan under rusningstid och åker hellre hela vägen till koukounaries för att plocka upp passagerare hellre än att köra småsträckor.

En av taxi chaufförerna vi åker med berättar energiskt hur han tycker politikerna i grekland bara tänker på sig själva utan att tänka på folket, angående den ekonomiska krisen där just nu..

Dag 7: Achladies Beach

Sista natten bjöds vi på den i mitt tycke bästa kvällen när vi provade en restaurang uppe vid kyrkan inne i skiathos town. Jag provade dagens grillade fisk hos dem som var seabris.

Varför den var så bra? Jo det var en sådan trevlig stämning med både live musik och god öl. Även om det var lite töntigt när en av ägarens (?) skolbarn fick sjunga en sång och alla mjuknade ihop som smör.

Servicen på de typiska restaurangerna år långsam. De är snabba på att hiva in en men man får vänta och vänta.. och detta även för att betala.

Dag 8: Hemgång

En sak tycker jag verkar lite underligt. När vi, något tidigt, kom till flygplatsen, gick in, och lokaliserade vart man ska gå för checkin och säkerhetskontroll så märker vi hur ett par poliser spanar på oss. När vi satt oss ner i väntsalen så kommer de fram till oss och ber om att få se våra pass. Jag sträcker fram dem. De pratar lite med varandra och säger sen ’aha, swedish..’ och lämnar tillbaks dem. De kollar inga andras pass på detta sätt. När vi senare ska checka in vid incheckningsdisken så tittar expediten noga på våra pass och det ser ut som att det är något problem. Jag säger till folk som står bakom i vår kö, att det här nog kommer ta sin tid och att det är bättre de väljer en annan. Jag frågar henne om det är några problem, men hon bara skakar huvudet och säger att det inte är några problem. Sedan helt plötsligt ber hon oss vänta en stund och går iväg med passen. Vi vet ingenting, vad som är problem eller vart hon tog vägen. Fem minuter senare kommer hon tillbaks och säger att allt är ok och checkar in oss.

Kategori: mat resor Taggar:,

Om Supriya

Jag är en datanerd som tycker om att upptäcka nytt, resa, äta, fiska, gå på konserter, fotografera och vara ute och få frisk luft. Behöver en någorlunda aktiv fritid. Sitter gärna uppe sent med olika projekt, planera resor, programmera, förbättra datasystemet eller något annat. Arbetar som Systemutvecklare på Resource Point AB och just nu uthyrd till Volvo IT. Driver egen firma: mITra data. Spelade gitarr och skrev låtar  i ett pop/rock band när jag var mindre. Läs mer om oss på ketebarbo.frontnet.org.

En reaktion på “Flygstol till Grekland

  1. Skiathos

    Banana Beach är definitivt den bästa stranden på ön.

    Windmill restaurangen har en sådan vacker utsikt över staden och maten är bra:)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *