Tempel i Maduari

av | januari 27, 2009

Nu har jag inte hunnit skriva pa ett tag igen, och det kanns som jag haller pa att glomma av allt jag vill ha sagt.

Fast internet eller dialup?

Bast att skriva sa tangentbordet ryker. En annan anledning ar att varje timme framfor datorn kostar mig 50 rupier idag. Verkar inte finnas nagra direkta internet cafe har sa de som erbjuds gar over telefoni. Han som ager cafet sa att ”here is quick internet, other use dialup”.Jag tankar ner firefox det forsta jag gor. Det tar 10 minuter med en snitthastighet pa 8kb/s = 64kbit/s vilket ar i princip modemhastigheter/dialup. Jag misstanker han har en 64kbit fast lina.

Svarta marknaden löser alla problem

Efterssom det inte blev nagon tiger trail i Thekkady valde jag att aka pa tiger spotting i periyar lake. Baten skulle pa sakert avstand fran djuren aka pa sjon och man kunde se djuren nar de skulle dricka vatten och sant i sin naturliga miljo.

thekkady tiger reserveParken oppnade 6 och baten gick kl 7. Inte hade jag en aning om att halva indiens befolkning redan stod i ko for den har baten. Rickshaw chaufforen varnade mig redan pa vagen men efterssom jag anda var i thekkady sa kunde jag lika garna aka dit o kolla laget. Och visst var det omojligt.

Man fick max kopa 5 biljetter, sa jag fragade nagra langst fram i kon ifall de kunde kopa biljetter at mig, men de var redan ”uppbokade”.

Jag fragade rickshaw chaufforen och han satte igang genast. Han sa.. I talk and you pay. Jag sa att om han fixar en biljett till kl 7 sa far han 500 rupies. Han sprang ivag och snackade med en unge med keps. Han satte direkt igang att prata med folk som kom i bilar. (rickshaw chaufforen sa att han skulle kolla om antalet personer i bilarna var fyllda) men efter en stund dok han upp med en 2 personers biljett som kostade 300 rupier. Normalt intrade ar 150 rupier for ovre vaningen pa baten. Totalt fick jag betala 1000 rupier, men det skulle det vara vart. ..

Thekkady sanctuary – besoket helt meningslost

Fina biljetter och ut pa vattnet.. Resan till thekkady skulle inte bli helt onodig……. men vi sag… absolut INGENTING. Inte ett djur.

Jag fragade rickshaw chaufforen efterat varfor inga djur kom fram, och han sa att det beror pa for mycket tjoande turister och sen far man ha _mycket_ tur om man ska se nagot. Djuren har val lart sig att halla sig borta.

Jag tycker synd om alla som kommer hit o star i ko och vantar pa de har turerna.. Jag tyckte synd om de barn och glada manniskor som vantat sa lange. o nu avgar strax 6 nya turbatar kl 9.

Spice up your life

peppar spice plantage thekkadyNasta besok. Spice plantation… Dar fick jag en rundtur hos en familjs tradgard och larde mig om de vaxter som odlas i omradet. Det var ovantat mycket medicinska plantor och forstass matrelaterade som t.ex. peppar.

Hon hade forstass en shop dar hon salde sina produkter och jag kopte med mig en harolja som hon hade gjort med plantorna pa nagot satt. En ayrvedisk variant.. men jag vet att hon lurade mig ordentligt. Jag vagar nog inte ens skriva vad hon tog betalt for den har.. haha.. usch. LAXA LAXA LAXA LAXA LAXA. LARA SIG NAGONGANG kanske??

Jag gjorde misstaget att rakna om i svenska kronor. DET SKA MAN ALDRIG GORA for da gor man misstagen.

Hoppas jag fattar det nu.

I know because i live here

Han ville forstass att jag aven skulle prova deras fantastiska massage thekkady men jag ville bara harifran nu. Han sa att jag skulle kolla pa elefantbad efterssom min buss inte gar forrans kl 13 men han insag att det inte var nagon mening att tjata pa mig mera. Jag fragade nar bussen skulle ga igen efterssom turistbyran hade sagt var 30:minut. Han sa

not before 1pm. i know because i live here.

Det visade sig forstass att den gick var 30:minut…

Resan tog ungefar 4 timmar, och jag vet faktiskt inte var bussen slappte av mig. Pa nagon bakgata kandes det som. Jag tog en autorickshaw i till tagstationen for jag ville boka ett natttag och i vantan pa det besoka templet.

The republic day

Svaret jag fick var.. forget it, take the bus. Idag var det indisk helgdag.. the republic day och alla tag i alla klasser var redan uppbokade.

Efter en del tjat sa de att jag ska ga till templet och komma tillbaks vid 19:30. Da oppnade biljett forsaljningen for 23:15 taget. (jag har inte riktigt fattat hur detta funkar annu)

Aja, det lat val bra. Tog en autorickshaw till Meenakshi templet.

En riktig sopstation

Madurai ar en riktig indisk stad. En riktig sopstation. haha. . De andra stallena tidigare har bara varit sophogar. Vi passerade en flod som var sa overfylld med sopor att man knappt kunde se nagot vatten. Kanske later lite hart att saga sa men det ar sant. Men det ar ocksa detta som ar charmen.

Det var mycket folk som stod utanfor ingangen till Meenakshi templet. Man tar av sig skorna och en del hade gavor med sig. Gatorna runt omkring sprudlade av liv och det ar riktigt trevligt har. Jag lamnade in min vaska och skor pa forvaring for 2 rupies per persedel. ”No cameras, cell or money in side bag, sir”.

Betala sig före i kön

For att komma in fick man forst trängas ordentligt utanfor templet tills de oppnade for att sen ga igenom sakerhetskoll liknande den i flygplatser. De sa att jag skulle ta ett kort med kameran for att se att det verkligen var en kamera. Tid ca: 30 minuter

Sedan var det dags for en ko till for att komma in i sjalva templet. Tid ca 1 timme.

Precis innan ingangen kom en indisk mamma med vaninna och tva barn och bara stallde sig fore mig. De hade tydligen ingen lust att sta i den kon. Helt respektlost.. tycker jag. Jag trangde mig i alla fall fore dom igen.

Val framme vid inganen sag jag att man kunde slippa kon for 15 rupier.

Bara hinduer ar välkomna

Inne i templet borjade nasta ko. Kon till den innersta kammaren. Har ar bara hinduer valkomna och man far absolut inte ha med sig kamera in. tja.. jag ar val hindu.. kanske… sa jag staller mig i kon. Dum som vanligt… man kunde betala sig igenom den oxo.. for 15 rupier. Tid: 1 timme.

Inne i den innersta kammaren ar malet for de flesta. Folk lamnade sina gavor och fick nagon slags valsignelse fran prasterna. Jag orkade bara inte stalla mig i den absolut sista kon. (den kunde man inte betala sig igenom) men jag tror det var symbolen for siva.

templat i maduariMalas om var 12:e ar

Satt en stund och njot av utsikten av vaggpelarna som uppgor templets vaggar och malningarna i tak och vaggar. De har vaggpelarna ar alltsa urholkade skulpturer/gudar. Mycket mycket vackert – men tyvarr overtackta da de haller pa att malas om. Ett trevligt hollandskt par berattade for mig att malarfargen bara haller i 12 ar.

Det strommade in mer och mer folk. Undrade hur mycket folk man kan slappa in har egentligen. Det ar bra att det ar gratis att ga in i templet. Allt ar gratis, men man kan anda betala sig fram i nagot som kallas for ”special entrance’. Typ 15 rupier. Konstigt anda att fler inte gjorde det.

Jag var helt slut

Efter en lang dag utan mat hade jag huvudvark. Jag valde att lamna templet och hamta min ryggsack. Jag ska ta in pa hotell.. ort sa mycket daligt om hotellen i madurai sa jag var mycket osaker.

Efter nagra varv runt templet plockade en cykel-rickshaw upp mig och sa att han skulle ta mig till bra stalle. Jag nekade flera ganger, men jag var nastan helt slut.. och han sa ” its only 10 rupees ”.

Han tog mig till Golden X som lag vid ena kanten av templet. Jag ville ha non-a/c single room. De kollade pa mig med underlig blick. Jag sag nog ratt sketen ut. Orakad, sliten, ryggsack och kommer med cykel rickshaw haha.

De sa 550 rupier men jag bad om att fa se single executive oxo med A/C. Den kostade 1000 rupies. Av nagon anledning sankte de sjalva priset och erbjod mig den for 780 rupier for single executive. Tvekade inte en sekund. Jag sa till dem att jag var trott och jag bara ville sova.

Jag kommer ifrån kolkata, Indien.

De undrade vart jag kommer ifran. Jag har slutat saga att jag ar fran sverige. Da far de bara blodad tand eller vad det heter.. Jag sager att jag ar fran Kolkata och far da hyfsad anonymitet och battre erbjudanden. Problemet ar bara att nar jag ska fylla i adress sa skriver jag min svenska adress och pass/visa nummer.

– I work & live in sweden

Men det ar bra att detta kommer fram efter priset ar bestamt. Ingen som motsatt sig det hittils i alla fall.

Visa kortet slutade fungera

De ville ha pengar i forvag. De flesta stallen vill oftast ha lite advanced payment som nagon slags sakerhet, men har ville ha alltihop. Jag sa att jag skulle ga o hamta ut fran VISA. Det fungerade inte. ATM maskinen ICICI bank skrev bara ut en lapp med texten ”Contact your Bank”. Jag gick till nasta ATM maskin for Indian Bank. Samma dar. Varfor funkar inte kortet. Vad hade hant nuda???

Jag gill tillbaks till hotellet. Nu kommer dom tro att jag forsoker lura dom.. jag fragade dem om de visste vart jag kunde vaxla dollar. (jag har alltid med mig lite dollar ifall sant har ska handa) De sa till mig att allt ar stangt efterssom det ar republic day, men sa borjade de snegla och hinta mig att jag kunde vaxla pa den svarta marknaden.

Jag stack upp pa rummet och ringde till SEB +46-771-365 365. Dar fick jag sitta i telefon ko med 13 personer fore mig. (de borde ha ett jour nummer faktiskt) tills att en trevlig herre ville jag skulle bekrafta min kod med pindosan. Det funkade inte efter tva forsok men efter vi gjorde det manuellt och jag uppgav siffrorna direkt till honom fungerade det.

Det fanns inga problem med kortet. Han bekraftade att mitt kort hade anvants tidigare idag.. (pa spice planationen.. urg) och han sa ocksa att min l0n hade kommit in.

Jag gick ner till receptionen och de sa att jag skulle prova state bank of india ATM pa andra sidan templet. Jag gick dit.. in i den bevakade bankomaten. (alla bankomater verkar vara bevakade) och fick ut mina pengar. PUUUST. va skont.

Tillbaks till hotellet. Nu sag jag en helt annan blick hos personalen. Det blir en helt annan respekt nar de vet att man sitter pa stalar.. Konstigt egentligen. Nu borjade erbjuda mig mat och te. Jag bestallde en biryani upp pa rummet.. och den kom efter 1 timme, smakade sadar.

madurai_hotelHotellet var fint. Inga problem faktiskt. Hade laga forvantningar pa stallet men det var alldeles utmarkt. Dock var ljudnivan valdigt hog, men jag var sa tr0tt att jag somnade direkt. Jag skulle rekommendera horselskydd om nagon annan tanker bo har.  Jag sjalv vill nog ta in har igen nasta gang jag kommer tillbaks. Men ingången ser lite kaotisk ut 🙂

Pa morgonen tog jag en tur till templet igen. Nu var det inte sa hektiskt med folk och det var trevligt att bara titta och ga och njuta i templet. Jag bestamde mig for att ta en buss till kanyakumari istallet for att vanta pa tag.

Bussar rockar!

Tagen i all ara i indien, men jag gillar bussandet battre. De gar sa ofta och latt att vara helt spontan med bussandet. Det var inga problem att ta sig till busstationen men jag blev lurad av den dumme men trovardiga rickshawforaren som tog 150 rupier. En summa som oversteg den 5 timmar langa bussresan till kanyakumari. (138 rupier)

Kanyakumari ar Grymt!

Jag far aterkomma om detta stalle senare da jag maste ringa lite samtal nu.

Kategori: generellt Taggar:

Om Supriya

Jag är en datanerd som tycker om att upptäcka nytt, resa, äta, fiska, gå på konserter, fotografera och vara ute och få frisk luft. Behöver en någorlunda aktiv fritid. Sitter gärna uppe sent med olika projekt, planera resor, programmera, förbättra datasystemet eller något annat. Arbetar som Systemutvecklare på Resource Point AB och just nu uthyrd till Volvo IT. Driver egen firma: mITra data. Spelade gitarr och skrev låtar  i ett pop/rock band när jag var mindre. Läs mer om oss på ketebarbo.frontnet.org.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *