Vulkanen Teide

av | juli 26, 2010

Den dominerande vulkanen Teide som syns från hela ön har väntat på oss, och idag var det dags att besöka den. Tydligen hade den sitt senaste utbrott 1909. Vi börjar bli vana vid vägarna – kurvigt och slingrigt – men ändå klart bättre än vägarna till masca.

Tunn luft eller dålig kondis?

Framme vid linbanan är vi ungefär 2250 meter över havet. Redan här är luften tunnare. Jag blir helt matt och yr efter att jag skyndat mig från parkeringen. Nån slags fyllekänsla. Fick pusta ut lite. Vi åker upp till ungefär 200 meter från toppen. Den absolut sista biten måste man ha tillstånd för att besöka – men det lockar inte ändå. I alla fall inte då när jag var där. Tittar på all vulkansten och den fantastiska utsikten där vi står ovan molnen.

Playa de las americas

Vi åker ner för berget åt andra hållet. Vägen är klart bättre och vi närmar oss den södra sidan av ön. Man ser klart att växtligheten och naturen har bytts ut mot vulkansand och det mera öken liknande klimtatet. Vägen här är också mycket bättre. Det är säkert många turister som kommer den här vägen.

Vi stannade och badade på playa de las americas med sina fina sandstränder. Vi njöt av ren sand långt ut i vattnet. Det var sol och fint väder. Fast mycket turister och en massa hotell.

Vi körde in i ett gigantiskt moln

Vi tar motorvägen hem för att slippa åka de bergiga vägarna hem. Efter vi svängt av efter Santa Cruz så åker vi rakt in i en gigantisk dimma/regn, jag undrar om det inte är ett stort moln. Man ser ingenting. Det var stopp och köer och varningsblinknimgar. Man blir ju lite skraj.

Dimman lättade när vi närmade oss vår hemstad Puerto Cruz och blev ganska fint till och med när vi dök ner mot beachen martinuez och parkeringen för att återlämna hyrbilen till firman.

Man behöver ett monster

Bilen, en vw polo 1.4 tycker jag var alldeles för svag för tre personer och dessa bergiga vägar. Det fungerar men man ligger långa sträckor i för låga växlar och varvtal som känns som att bilen går övervarv mest hela tiden. Om man mer håller sig på motorvägen kanske.. Nej. Inte heller då. Egentligen behöver man en monsterbil här. typ en volvo xc90 eller nån annan suv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *